Dino van Moorsel bouw & wonen Huis en Houtbewerking

Huis en Houtbewerking

Timmerbedrijf Waddinxveen

Timmerwerk en houtbewerking gaan vaak hand in hand. Mensen verwarren timmerlieden vaak met timmermannen, maar in wezen zijn ze heel verschillend. Terwijl een timmerman een vakman in houtbewerking is die gebruik maakt van verschillende gespecialiseerde gereedschappen en technieken, is een timmerman specifieker: hij zal over het algemeen alleen een beroep doen op de diensten van andere ambachten binnen het kader van het traditionele timmermansambacht.

Onder het woord “timmerman” verstaat men iemand die zich van oudsher bekwaamt in houtbewerking en in de bouw: de timmerman bouwt houten constructies van hout, en repareert en knipt onderdelen als onderdeel van zijn vak. Eenvoudig gezegd: iemand die met hout werkt is een timmerman.

Als zodanig is een timmerman een “gespecialiseerd beroep dat zich hoofdzakelijk bezighoudt met het maken van houten constructies zoals planken en gebinten”. Hij maakt en herstelt gebouwen vanaf de grond, waarbij hij baksteen en pleisterwerk op een skelet legt, maar in de bouwfase de hulp van andere ambachten nodig heeft.

Over het algemeen wordt een timmerman timmerman omdat timmeren een vak is waar vraag naar is in de woning- en bouwsector. Als hij een opleiding voor een ander beroep zou moeten volgen, zou hij dat waarschijnlijk veel lucratiever vinden.

De titel “timmerman” was over het algemeen voorbehouden aan evenredig geschoolde timmerlieden die er op eigen kracht, vaak tegen hoge kosten, toe waren gekomen: een beetje zoals een tandarts een hechting verkiest boven een operatie. De laaggeschoolde tempeliers waren ‘lijfeigenen’, of arbeiders in de mooiste zin van het woord.

Historisch gezien werkten timmerlieden meestal vanaf de grond naar boven, en stonden dus vaak op houten ladders. In mei werkten zij vooral aan constructies binnen woningen: zij die in de donjon woonden, hadden de neiging nissen in de muren te bouwen voor hun eigen ontwikkeling. Met deze bouwstijl werd waarschijnlijk een groot aantal gedetailleerde en samenhangende timmerlieden “timmerman” genoemd.

Tegenwoordig kan de term “timmerman” verwijzen naar een aannemer of een onafhankelijke timmerman, in dienst van een organisatie om een hele constructie op te trekken. Maar de moderne timmerman kan ook een persoon zijn die werkt voor een bedrijf of onderneming die hem in dienst heeft om gebouwen te ontwikkelen. In feite kan dit een devanage-timmerman zijn die voor een grote organisatie werkt of een “Machine Shop” timmerman die alleen werkt. Het is een persoon die werkt voor zijn eigen zelf betaalde loon en niet voor een tarief of geldschieter.

Uit de nalatenschap van de timmerman steekt zijn “wagenmaker” die wielen voor de wagen en zijn gereedschap bouwt. Een wiel of as is een rond metalen voorwerp, zoals een as of een bout, waarop wielen worden gezet.

De push solar cooker is nuttig als kooktoestel voor het bereiden van maaltijden. Het meest efficiƫnte biologische voedsel is voedsel dat in een houtvuur wordt verbrand, omdat het de warmte van het vuur absorbeert en na verbranding weer uitstraalt.

Lees meer:
Klusbedrijf Waddinxveen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.